De aantrekkingskracht van de Jongerenhubs

De Aantrekkingskracht Van De Jongerenhubs

"Wat de Jongerenhub bijzonder maakt, ze voelen zich echt eigenaar van de hub, het is hun plek."

Foto door Laura-anne Grimbergen

De Jongerenhubs in Prins Alexander en Hillegersberg-Schiebroek zijn uitgegroeid tot populaire ontmoetingsplekken voor jongeren. Een plek waar ze hun talenten ontdekken en delen. Steeds meer jongeren weten de hubs te vinden. Projectleider Irene en jongerenwerker Sean vertellen waarom deze plekken jongeren aantrekt.

Inspelen op de behoeften van jongeren

Volgens Irene Lopes, projectleider van de Jongerenhubs, is het succes van de hubs te danken aan het luisteren naar jongeren. En daarop inspelen. “We vragen hen wat ze willen doen en helpen hen om dit mogelijk te maken,” legt Irene uit. “Het is niet: jij vraagt, wij draaien. Het is: wat ga jij doen om het samen met ons te realiseren?” Een goed voorbeeld hiervan is het initiatief in de hub van Hillegersberg-Schiebroek, waar een jongere het idee aandroeg om een theehuis te organiseren, waar ze over verschillende thema’s konden praten. Dit werd samen met de jongerenwerkers opgezet.

In Zevenkamp zijn de openingstijden van de hub inmiddels uitgebreid van een naar vier dagdelen per week open. Bij de hub in Hillegersberg-Schiebroek komen dagelijks jongeren langs. Deze plek is zo populair geworden dat het pand te klein is. “Wanneer ze vrienden zien zitten, lopen ze zelf ook naar binnen. Daar spreken ze nu ook wat oudere jongeren aan, die normaal gesproken niets met het jongerenwerk gezien wilden worden. Dit is vaak het begin van een vertrouwensband met jongerenwerkers,” vertelt Irene.

In Nesselande gaven meiden aan behoefte te hebben aan een rustige plek om huiswerk te maken. Die is er nu. En in Kralingen-Crooswijk zijn jongeren samen met jongerenwerkers bezig aan de inrichting van hun ruimte, die voornamelijk gebruikt zal worden voor sportactiviteiten.

Author
projectleider van de Jongerenhubs Irene Lopes

'Zo ziet elke hub er anders uit, afgestemd op de wensen van de jongeren.'

‘Dit is jullie plek’

Sean Soeterbroek, jongerenwerker in Zevenkamp, legt uit waarom jongeren graag naar de hub komen: "Wat de Jongerenhub bijzonder maakt, is dat alles hier samen met de jongeren is gekozen en ingericht. Ze voelen zich echt eigenaar van de hub, het is hun plek. Dit zie je ook in hun houding: als er iets gebeurt, spreken ze elkaar aan, zoals 'Hé, doe je voorzichtig.' Ze beslissen ook mee over de activiteiten. Jongeren voelen zich serieus genomen en daardoor verbonden met deze plek.”

Talentontwikkeling in de Jongerenhubs

De aantrekkingskracht van de hubs is volgens Irene dat het echt plekken zijn voor jongeren. Waar zij zelf activiteiten bedenken en uitvoeren. "We signaleren en prikkelen de talenten van jongeren en geven ze de ruimte om daar iets mee te doen,” legt ze uit. “Zo was er bijvoorbeeld een jongere bij de hub van Zevenkamp die muziek maakte. Hij gaf aan dat hij wel een keer mee zou willen doen aan een talentenjacht, als die er zou komen. Toen stelden we voor dat hij niet hoefde te wachten. Dat hij, met onze ondersteuning, zelf een talentenjacht voor de jongeren in de wijk kon organiseren! Tijdens de kick-off van de Jongerenhub kreeg hij de gelegenheid om zijn muziek te delen.”

Sean merkt op: "Het is een uitdaging om jongeren te activeren om daadwerkelijk iets te ondernemen. Als je in gesprek bent met jongeren, kom je erachter dat ze eigenlijk heel veel willen, maar niet goed weten hoe ze het moeten aanpakken. Het jongerenwerk biedt dan de ondersteuning die ze nodig hebben om hun ideeën uit te voeren.”

Jongerenhub Zevenkamp

Gesprekken over belangrijke thema’s

In de Jongerenhubs is er ook ruimte voor gesprekken over belangrijke thema’s. Seksuele straatintimidatie is bijvoorbeeld een terugkerend onderwerp. Sean vertelt: “Je merkt dat jongeren serieus worden wanneer we het hierover hebben. Dat is goed, want het is belangrijk om hierover te praten.” Naast voorgestelde thema’s brengen jongeren ook zelf onderwerpen in. Zo was er laatst een gesprek over vapen, waarbij een jongere het voortouw nam als woordvoerder.

Irene: “Het belangrijkste is dat de hub een plek is waar jongeren zich op hun gemak voelen. Dat ze je wel ‘chill’ vinden om mee te praten. Dit vormt de basis voor een goed gesprek.”

Wat staat er dit jaar op de planning voor de Jongerenhubs?

“Dat bepalen de jongeren zelf,” zegt Sean. “We zetten elk jaar wel weer iets tofs neer, zoals een talentenshow.” Irene vertelt: “Samen met de jongeren en onze partners kijken we naar de invulling van het programma. Er zijn vaste activiteiten, maar we willen dit uitbreiden. Jongeren mogen zelf ideeën aandragen. Ook willen we vaker open zijn en de ruimte beschikbaar stellen voor wijkpartners die activiteiten voor jongeren willen organiseren."

De toekomst van de Jongerenhub

De plannen voor de Jongerenhubs zijn groot. Irene legt uit dat het de bedoeling is dat jongeren steeds meer verantwoordelijkheid zullen krijgen, met als doel dat zij uiteindelijk het beheer van de hubs overnemen. Zo ontstaat er een doorgaande lijn: jongeren die op 12-jarige leeftijd de hub ontdekken, groeien uit tot rolmodellen voor andere jongeren in de wijk.