Een camera laat een groep jongeren elkaar en de wereld in een ander perspectief zien
Een camera laat een groep jongeren elkaar en de wereld in een ander perspectief zien
In een tv-programma proberen BN’ers het perfecte plaatje te fotograferen. In het nieuwste project van gro-up buurtwerk gaan Zoetermeerse jongeren voor het rauwe plaatje. Jongeren die zelf niet in ieders perfecte plaatje passen. Maar na dit project kennen ze alle tricks om mooie foto’s te maken.
Vooroordelen
“Het gaat om jongeren tussen de 13 en 16 jaar die met veel vooroordelen te maken krijgen. Door hoe ze zich kleden”, vertelt Shawn Jürsche, jongerenwerker bij gro-up. “Denk aan een emo, reformatorisch, transgender of een vluchteling. Zij weten hoe het is om bekeken te worden. En leren nu hoe je op verschillende manieren naar de wereld kan kijken door de lens van een camera.”
De jongeren weten hoe het is om bekeken te worden. En leren nu hoe je op verschillende manieren naar de wereld kan kijken.
Workshops en expositie
“We werken toe naar een expositie op 25 juni in Kindcentrum de Entree in Zoetermeer”, zegt Shawn. “Daarvoor krijgen de jongeren acht weken lang wekelijks een workshop van een bekende Zoetermeerse fotograaf. Elke week een andere opdracht. Met daarbij als uitje, inspiratie opdoen bij het fotomuseum.” Ook de locatie verandert, vertelt Shawn: “Wij proberen elke week een uitdagende plek te zoeken. Misschien een keer bij buurtwerk, op een boerderij of in een hotel.”
Ander perspectief
En wat leren de jongeren dan? “De eerste keer ging het over kaders”, gaat Shawn verder. “Maak eens een foto nadat je door je knieën bent gegaan. Je krijgt gelijk een ander perspectief! Of maak gebruik van het raster op je camera. En als afsluiting krijgen de jongeren een huiswerkopdracht. Maak deze week een foto die gaat over iets of iemand of plek waar jij gelukkig van wordt. Rekening houdend met het kader. Is bijvoorbeeld zo’n huiswerkopdracht.”
“Naast dat we de jongeren een *skill *aanleren, brengen we ze ook met elkaar in contact”, legt Shawn uit. “Tijdens de workshops proberen de jongeren wat ze geleerd hebben samen uit. Zo raken deze verschillende subculturen met elkaar in gesprek. En we hopen dat de expositie ook zoveel mogelijk mensen trekt. Zodat iedereen wat leert over een ander.
Samenwerking
Het Rauwe Plaatje is een samenwerking tussen Gemeente Zoetermeer, Fonds 1818 en gro-up. Het project volgen? Hou deze website in de gaten en mis niets van het Rauwe Plaatje.