Jongeren durven hun verhaal te vertellen in fotografie

Het Rauwe Plaatje de deelnemers

Buurtwerkproject Het Rauwe Plaatje eindigt met tentoonstelling bij Club Entree in Zoetermeer.

Rauwe Plaatje

Jongeren vinden het niet altijd even makkelijk om veel van zichzelf te laten zien. Zeker als ze ook nog vaak te maken krijgen met vooroordelen. Zoals een emo, refo, skater, transgender en vluchteling. gro-up buurtwerk, gemeente Zoetermeer en Fonds 1818 daagden een groep jongeren uit verschillende subculturen uit om wel meer van zichzelf te laten. Met fotografie. Op 25 juni was het hoogtepunt: hun foto’s werden tentoongesteld.

“Iedere jongere heeft zijn eigen verhaal”, vertelt Shawn Jürsche, jongerenwerker bij gro-up. “Bij buurtwerk helpen we hen hun verhaal te vertellen. Fotografie is een mooie manier om dat te doen. Omdat je dingen vastlegt. Maar dat kan op allerlei manieren. Bij het project Het Rauwe Plaatje leerden Zoetermeerse jongeren de afgelopen weken de kunst van fotografie. In de tentoonstelling lieten ze aan familie, vrienden en buurtbewoners het resultaat zien: van foto’s met een huisdier tot de flat waarin ze wonen. Onderwerpen die zeer dichtbij de jongeren staan.”

Fototentoonstelling

De jongeren komen allemaal uit een subcultuur waar vaak met vooroordelen naar wordt gekeken. “Aan de hand van de foto’s vertellen ze over hoe zij naar zichzelf, elkaar en de omgeving kijken”, zegt Shawn. “Hun ware verhaal. Los van de vooroordelen. Want als je elkaar beter begrijpt, worden overeenkomsten zichtbaar en ontstaat er verbinding. Tussen de jongeren onderling en met de omgeving.”

"Lex had plankenkoorts. Maar hij stond er wel. Dat vind ik echt stoer."

Shawn Jürsche jongerenwerker bij gro-up

Het Rauwe Plaatje de foto's

Angsten overwinnen

“Het waren erg persoonlijke foto’s”, zegt Shawn. “Dat maakte de jongeren van te voren ook erg zenuwachtig. Wat is er nu zo bijzonder aan? En heb ik het wel goed gedaan? Gelukkig waren de reacties positief. En zijn de jongeren trots op het resultaat!” Sommigen overwonnen nog meer angst. Want Lex opende de tentoonstelling met een optreden op de trompet. “En het was afgeladen vol”, zegt Shawn. “Lex had dus wel even plankenkoorts. Maar hij stond er wel. Dat vind ik echt stoer.”

Druk bezocht

“Ik maakte me wel een beetje zorgen over de opkomst”, geeft Shawn toe. “Het was een bloedhete dag. Dan is foto’s kijken misschien niet het eerste waar je aan denkt. Maar de jongeren mochten zelf mensen uitnodigen en die zijn allemaal gekomen. Bovendien was het met een verkoelend drankje prima vertoeven in De Entree.”

Workshops fotografie

Of je nu skater, gamer, vluchteling of freerunner bent, naast die jongerengroep heb je ook je eigen identiteit. Met fotoproject Het Rauwe Plaatje laat gro-up buurtwerk verschillende jongerengroepen kennismaken met elkaars belevingswereld. Acht weken lang volgde de groep jongeren workshops over fotografie. Jongeren die zelf niet in ieders perfecte plaatje passen gingen voor het rauwe plaatje.

Kom kijken

Nieuwsgierig geworden? De tentoonstelling gaat door. “In eerste instantie zouden we eenmalig exposeren”, zegt Shawn. “Maar het enthousiasme was zo groot dat de foto’s op 16 en 17 september ook hangen op het stadsfestival in Zoetermeer. Dus kom vooral kijken. Dat verdienen de jongeren .”