Waarom Jongerenhubs belangrijk zijn

Waarom Jongerenhubs Belangrijk Zijn

Elkaar ontmoeten en van alles organiseren. Dat kan bij een Jongerenhub in Prins Alexander. Na de aftrap van de eerste Jongerenhub in Zevenkamp, is ook de kick-off van de hubs in Oosterflank en Nesselande.

In Rotterdam Prins Alexander is gro-up in opdracht van de gemeente Rotterdam met iets nieuws bezig: het opzetten van zeven Jongerenhubs in de wijken Zevenkamp, Kralingen-Crooswijk, Nesselande en Oosterflank. We spraken met jongerenwerkers Stefan en Daniël over de kick-off van hun Jongerenhubs en waarom deze plekken zo belangrijk zijn voor de jongeren uit hun wijken.

Wat is een Jongerenhub?

De Jongerenhub is een eigen plek voor jongeren dat ze zelf inrichten en invullen met activiteiten. Stefan van Aarst, jongerenwerker in Nesselande, legt uit dat de hub veel meer is dan een plek om te hangen. “Het is een gezellige plek met een huislijke sfeer waar iedereen, ongeacht wie je bent, elkaar met respect behandeld. Hier kunnen jongeren hun passies en talenten ontdekken, delen en ontwikkelen. Of je nu van muziek maken in de opnamestudio, DJ’en, gamen of tafeltennissen houdt, er is altijd wel iets te doen. En als je gewoon wilt chillen, kan dat natuurlijk ook!”

Daniël Spencer, jongerenwerker in Oosterflank, vult aan: “Jongeren kunnen van maandag tot vrijdag terecht voor verschillende activiteiten. Een deel van het aanbod is door ons georganiseerd, maar het grootste deel komt voort uit de behoeftes van de jongeren zelf. Zij hebben een grote stem in wat er gebeurt.”

Het mooie van de hub is dat het echt een plek wordt ‘van de jongeren. Waar ze zichzelf kunnen zijn.

Stefan van Aarst jongerenwerker bij gro-up

Waarom een eigen plek voor jongeren?

Daniël legt uit dat jongeren een plek nodig hebben waar zij zich veilig en prettig voelen. “Dit komt ten goede van hun eigen ontwikkeling. En met onze ondersteuning kunnen ze bij de Jongerenhub hun talenten ontdekken en verder ontwikkelen. Vanuit dit gevoel is er vaak veel meer mogelijk in de samenwerking met anderen. Met andere jongeren, maar ook met andere partijen kan iets worden georganiseerd.”

Stefan voegt eraan toe: “Deze plek fungeert als een ontmoetingsplaats voor jongeren. Niet iedereen vind thuis, op school of op straat de ruimte om dit te kunnen. Het mooie van de hub is dat het echt een plek wordt ‘van de jongeren. Waar ze zichzelf kunnen zijn.”

Waarom Een Eigen Plek Voor Jongeren

Wat doet een jongerenwerker in de hub?

“Vooral alles in goede banen leiden,” zegt Stefan. “De bedoeling is dat de jongeren zoveel mogelijk zelf organiseren en doen. Wanneer ze vragen hebben, probeer je ze hiermee te helpen. Of je verwijst ze door naar de juiste netwerken. We geven advies en zorgen dat er een gezellige, uitnodigende sfeer is. Waar elke jongere zich welkom en veilig voelt.”

Hoe worden jongeren enthousiast gemaakt voor de Jongerenhub?

De jongeren in de wijk worden actief betrokken bij het opzetten en invullen van de hub. "We laten jongeren meedenken over hoe alles eruit komt te zien en welke activiteiten er komen. Via social media, zoals WhatsApp, Instagram en Snapchat, maar ook via flyers, het schooljongerenwerk en het aanspreken van jongeren op straat, proberen we zoveel mogelijk jongeren te bereiken."

Wat zijn de uitdagingen bij het opzetten van de Jongerenhubs?

Het opzetten van een Jongerenhub gaat niet zonder uitdagingen. In Nesselande wordt de locatie verbouwd, vertelt Stefan: “Daarom starten we tijdelijk in een andere ruimte in het Huis van de Wijk. Na de verbouwing wordt de definitieve verbouwde locatie in gebruik genomen.” Daniël vertelt over de uitdagingen in Oosterflank: “Onze hub deelt het pand met andere partijen. Dan voer je gesprekken samen over het samen optrekken en het gebruik maken van de ruimte.”

Wat Zijn De Uitdagingen Bij Het Opzetten Van Een Jongerenhub

Hoe zien jullie de toekomst van de Jongerenhub voor je?

Stefan ziet de toekomst van de Jongerenhub positief tegemoet: “De hub voldoet aan de behoeftes van de jongeren. Ze kunnen hier hun passies en talenten ontwikkelen, chillen en andere jongeren uit de wijk ontmoeten. Jongerenwerkers bouwen vertrouwensrelaties op met de jongeren, wat kan leiden tot vragen waarvoor we hulp, advies of doorverwijzing kunnen bieden.”

Daniël is net zo optimistisch: “De toekomst van de Jongerenhub is wat ons betreft een mooie, omdat deze is opgezet om te voorzien in de behoefte van de jongeren. Met de inzet van jongerenwerkers, de jongeren zelf en onze samenwerkingspartners, hopen we er een bruisende plek van te maken. Met voldoende plek voor ontwikkeling en plezier.”