Acht voorleestips voor ouders voor tijdens de Nationale Voorleesdagen
Als je een boek opent, ontvouwt zich een verhaal waarin jij en je kind de hoofdrol spelen.
Acht voorleestips voor ouders
Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen
Door samen te lezen, leert het jonge kind de wereld stapje voor stapje beter te begrijpen. Voorwerpen en gebeurtenissen worden gekoppeld aan woorden. Wanneer boekjes vaak worden voorgelezen, herkent het kind de structuur van het verhaal, het begin en het leuke, spannende einde van het verhaal. Voorlezen begint al in de babytijd, op schoot en samen ‘babbelen’ over wat er te zien en aan te wijzen valt. Voorlezen blijft belangrijk, ook als een kind zelf al kan lezen. Het verhaal groeit mee met de leeftijd. Ook in het digitale tijdperk is en blijft lezen belangrijk. Wat is er nu mooier dan weg te dromen in een mooi verhaal?
Acht voorleestips voor ouders
Duik samen in een leesavontuur. Als je een boek opent, ontvouwt zich een verhaal waarin jij en je kind de hoofdrol spelen. Vertel grappige verhalen, stel vragen en geef de personages grappige stemmetjes. Hier zijn enkele tips om jullie voorleesmomenten nog leuker te maken:
- Kies boeken die boeien
Selecteer boeken met kleurrijke afbeeldingen en interessante verhalen. Laat je kinderen meebeslissen. Hun enthousiasme is de sleutel tot plezierig lezen.
- Gebruik stemmetjes
Gebruik verschillende stemmetjes om personages tot leven te brengen. Het maakt het verhaal levendiger en leuker. Denk ook aan boekjes met geluiden of ‘ontdekboeken’ met klepjes die je open kan vouwen.
- Stel vragen aan je kind
Onderbreek het verhaal af en toe en stel vragen zoals: "Wat denk je dat er gaat gebeuren?" Dit zorgt ervoor dat je kind actief betrokken blijft bij het voorlezen en bevordert het begrip van het verhaal.
- Maak een voorleesritueel
Maak een speciaal moment om voor te lezen, zoals voor het slapengaan. Een vast ritueel zorgt voor regelmaat en maakt van lezen een fijne gewoonte. Kies een boek dat je kind leuk vindt en zoek een plek waar jullie samen graag zijn.
- Ontdek verschillende genres
Wissel af tussen sprookjes, avonturen en informatieve boeken. Zo ontdekken kinderen verschillende werelden en onderwerpen.
- Verzin zelf een verhaal bij de afbeeldingen
Op de tekeningen van een boek is veel te zien. Laat je kind eigen versies van het verhaal bedenken. Dit is heel leuk om samen te doen en stimuleert de verbeeldingskracht.
- Laat zinnen aanvullen door je kind
Als je het voorlezen interactief wilt maken, kun je je kind zinnetjes laten aanvullen. Bijvoorbeeld: "Op een zonnige dag ging de kleine beer naar het bos. Onderweg ontmoette hij een..." Zo leert je kind beter begrijpen en onthouden wat er in verhalen gebeurt.
- Herhaal favoriete boeken
Als je kind een bepaald boek geweldig vindt, lees het gerust opnieuw. Kinderen voelen zich vaak veilig en comfortabel bij bekende verhalen. Het herlezen van favoriete boeken biedt een gevoel van vertrouwdheid.
En weet je wat het mooie is? Behalve het leren van nieuwe woordjes en zinnen, maak je mooie herinneringen. Voorlezen versterkt jullie band en kan een vast ritueel voor het slapengaan zijn of simpelweg een moment van samenzijn op de bank. Dus, koester die waardevolle tijd samen en laat de verhalen uit boeken jullie nog dichter bij elkaar brengen!
Voorleestips van ouders
- ‘Mag je haaien aaien?’ is een boek vol weetjes over de dierenwereld
- ‘Koeien zeggen Boe’ is een boek over boerderijdieren
- ‘Ssst! De tijger slaapt’ en niemand wil haar wakker maken
- Hoeveel kikkers moet je kussen om ‘De perfecte prins’ te vinden?
- ‘Het kleurenmonster’ leert jonge kinderen meer over emoties en kleuren
- Jonge avonturiers zullen zeker genieten van het boek ‘Wij gaan op berenjacht’
- 'De leeuw in de muis' vertelt het verhaal over een muisje dat zo moedig wil zijn als een leeuw
- Jonge kinderen leren zelfstandig worden met het boek ‘Ik kan het zelf!’
- Lach samen met je kind om het grappige boek ‘De spin die veel scheetjes laat’
- De verhalen van 'Kikker & Vriendjes' is altijd een mooie keuze voor het slapengaan