De kracht van complimenten: waarom het proces belangrijker is dan het resultaat

De Kracht Van Complimenten Waarom Het Proces Belangrijker Is Dan Het Resultaat

Het juiste compliment op het juiste moment kan een wereld van verschil maken in hoe een kind zichzelf ziet. Bovendien vergroten complimenten de motivatie om te groeien en leren. Maar hoe gebruik je complimenten?

De kracht van complimenten

Uit onderzoek blijkt dat positieve benadering van gedrag, een van de tien beschermende factoren is voor de jeugd van een kind. Complimenten zijn een mooie vorm van een positieve benadering. Daarmee laat je je betrokkenheid zien. Als je iemand een compliment geeft, geef je de ander een goed gevoel over zichzelf. Je moedigt je kind aan om het gedrag dat jij zo waardeert, vol te houden. Je geeft hiermee zelfvertrouwen en brengt je kind in een positieve stemming.

Pas wel op, complimenten kunnen hun kracht verliezen als je er te veel van geeft. En nog iets om op te letten: wat voor complimenten geef je. Bij het geven van een compliment wordt vaak automatische de nadruk gelegd op het eindresultaat, zoals: "Wat een mooie tekening!" of "Wat ben je slim.” Alleen heeft een kind het eindresultaat niet altijd in de hand. Of jij mooi kan tekenen heeft ook met talent te maken. En slim zijn, kan je ook koppelen aan het IQ. Door dit soort complimenten kan je je kind (onbedoeld) het gevoel geven dat het om het resultaat draait. Dit kan onzeker maken als in de toekomst een keer niet het goede resultaat bereikt wordt.

Het is sterker om procesgerichte complimenten te geven

Complimenten over het proces, niet over het resultaat

Het is sterker om procesgerichte complimenten te geven. Complimenten die niet alleen het zelfvertrouwen van kinderen versterken, maar ook hun groeimindset bevorderen. Dit is de motivatie die je kinderen geeft om te leren en te blijven ontwikkelen, door gedrag positief te benaderen en te bekrachtigen.

Geef je kind ook complimenten voor hoe het zich heeft ingezet. Deze erkenning is cruciaal omdat het kinderen helpt om te begrijpen dat hun inzet en doorzettingsvermogen waardevol zijn, ongeacht het eindresultaat. Onze tip: geef complimenten over de weg die een kind heeft afgelegd, in plaats van op de bestemming. Erken de inzet, de moeite en het leerproces dat aan het resultaat voorafgaat.

Voorbeelden van procesgerichte complimenten

  • In plaats van "Wat ben je slim!", zeg je "Wat heb je goed doorgezet om dit probleem op te lossen."
  • In plaats van "Wat een mooie tekening!", zeg je "Ik zie dat je echt je best hebt gedaan met het kleurgebruik."
  • In plaats van "Wat knap dat je zo goed kan voetballen!", zeg je "Wat heb je hard geoefend om je dribbels te verbeteren!"
24 1549 GU Groeimindsetcomplimenten Insta 015

Wat praktische tips

  • Maak het concreet Benoem specifiek wat je kind goed heeft gedaan, zoals “Wat goed dat je je vriendje hebt geholpen.”
  • Benoem de inzet Complimenteer de moeite, niet alleen het resultaat.
  • Creëer een open sfeer Moedig kinderen aan om elkaar complimenten te geven.
  • Vertel wat het met jou doet Gebruik “ik”-zinnen, zoals “Ik vind het superlief dat je je zus hebt geholpen.”
  • Gebruik non-verbale complimenten Een high-five of glimlach kan net zo krachtig zijn als woorden.
24 1549 GU Groeimindsetcomplimenten Insta 016

Waarom zijn procesgerichte complimenten effectiever?

Procesgerichte complimenten helpen kinderen te begrijpen dat leren en groeien, tijd en moeite kosten. Ze leren dat fouten maken een belangrijk onderdeel is van het leerproces en dat falen niet het einde is, maar juist een kans om te leren en te verbeteren. Door te focussen op de inspanning in plaats van het resultaat, krijgt je kind meer motivatie om te blijven proberen.

Daarnaast verlichten procesgerichte complimenten de druk verlichten om altijd succesvol te zijn. Je kind dat diens waarde niet afhangt van het perfecte resultaat, maar van de wil om te leren en te groeien.

Conclusie

Complimenten zijn een krachtig middel om je kind te ondersteunen in de groei en ontwikkeling. Door de nadruk te leggen op het proces in plaats van het resultaat, help je je kind om een groeimindset te ontwikkelen, waarbij hij begrijpt dat diens vaardigheden en intelligentie niet vaststaan, maar kunnen groeien door inzet en doorzettingsvermogen.

24 1549 GU Groeimindsetcomplimenten Insta 022 Bw

Complimenten in de praktijk

Bij gro-up geven we dagelijks complimenten om kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling. Dit doen we niet alleen met woorden, maar ook met non-verbale signalen zoals een high-five, een glimlach of een schouderklopje. Binnen de kinderopvang van gro-up creëren we een plek waarin kinderen zich veilig en gewaardeerd voelen, dit geeft kinderen de ruimte om zichzelf te zijn en nieuwe dingen te proberen.

Binnen gro-up stimuleren we een open sfeer waarin complimenten van kinderen onderling worden aangemoedigd. Wanneer een kind iets aardigs zegt over een ander, benadrukken we die positieve interactie: "Wat lief dat je dat zegt, ik zag hem helemaal stralen." Zo help je de kinderen om niet alleen te leren van de complimenten die ze ontvangen, maar ook van die ze geven.