Dit zijn de voordelen van gamen voor jongeren
De voordelen van gamen
Als het aan een talkshowtafel of bij een koffiezetapparaat over gamen gaat, gaat het al gauw over gevaren. En, tuurlijk, die zijn er. Zo kan gamen verslavend zijn en kan te veel gamen invloed hebben op de hoeveelheid en de kwaliteit van slaap. Ook wordt een game als Grand Theft Auto vaak aangehaald om aan te tonen dat games gewelddadig gedrag kunnen aanwakkeren. Allemaal waar, maar zoals altijd heeft ook dit verhaal twee kanten.
Wat ooit misschien werd beschouwd als hersenloos vermaak is tegenwoordig zoveel meer. Gamen heeft veel invloed op de ontwikkeling van jongeren, en op veel manieren is die invloed positief. Merk jij als ouder dat je het osptartgeluidje van die Playstation het liefst min mogelijk hoort? Lees dan vooral even verder.
Gamen heeft verschillende positieve effecten
Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de gevolgen van gamen. Wat blijkt? Op veel gebieden brengt gamen ons, en dus ook jongeren, verder:
- Probleemoplossend vermogen
In veel games moet je problemen oplossen om verder te komen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Minecraft in de Creative Mode. In die game bouw je een eigen virtuele wereld. Dit stimuleert kritisch denken en verbetert het vermogen om uitdagingen op een creatieve manier aan te pakken.
Van het gamen leert je kind vaardigheden die goed van pas komen als je kind later sporter of chirurg wil worden, maar ook als je kind ooit leert autorijden.
- Samenwerking
Bij steeds meer games is online samenspel een belangrijk onderdeel. Denk bijvoorbeeld aan games als Fortnite en Overwatch. In zulke games leert je kind samen te werken en te communiceren om gezamenlijke doelen te bereiken. Games waarin je online met anderen kunt spelen, herken je aan de term ‘Multiplayer use’.
- Ruimtelijk inzicht en hand-oog-coördinatie
In veel games is het de kunst om zo snel mogelijk met je handen te reageren op dat wat je met je ogen waarneemt. Denk aan actiespellen als Call of Duty en Counter Strike, maar ook bij een voetbalspel als FC24 (voorheen FIFA). Dit bevordert de hand-oog-coördinatie en het ruimtelijk inzicht. Vaardigheden die goed van pas komen als je kind later sporter of chirurg wil worden, maar ook als je kind ooit leert autorijden.
- Leiderschaps- en keuzevaardigheden
In een game kunnen kinderen hun eigen verhaallijn uitstippelen aan de hand van allerlei keuzemogelijkheden. Dit leert ze om het heft in eigen hand te nemen en niet te wachten op wat er komen gaat. Uit onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh blijkt dan ook dat gamen het vermogen om keuzes te maken vergroot.
- Taalvaardigheden
Voor veel games is het belangrijk om een aardig woordje Engels te begrijpen en spreken. De instructies zijn vaak in het Engels, het verhaal wordt in het Engels verteld en online samen spelen doe je vaak met mensen uit het buitenland die je via de game ontmoet. Gamen heeft zo een positief effect op de taalontwikkeling van jongeren. Onderzoek van de Universiteit van Helsinki bevestigt dit.
Zo leid je het als ouder in goede banen
Oké, dus gamen heeft allerlei positieve gevolgen voor jongeren, maar ook een aantal potentiële negatieve effecten. Best lastig, voor jou als ouder. Omarm je gamen bij jullie thuis of juist niet? Je kunt in ieder geval een paar dingen doen om het gamen bij jullie thuis in goede banen te leiden.
Weet wat je kind speelt
Sommige games zijn heel positief voor de ontwikkeling van je kind, andere minder. Het is belangrijk om als ouder te weten wat je kind speelt. Ga er dus gewoon eens bij zitten. Je krijgt snel genoeg een idee over de waarde (of gevaren) van een game. Op het hoesje en in het boekje van een game vind je ook het advies van PEGI. Dat vertelt je wat de minimumleeftijd voor een game is en of er bijvoorbeeld veel geweld, seks of grof taalgebruik in voorkomt.
Gamen in een donkere ruimte kan het zogenaamde Las Vegas-effect hebben: je raakt dan het besef van tijd kwijt.
Maak duidelijke afspraken met elkaar
Ook voor games geldt: te veel is nooit goed. Maak dus duidelijke afspraken over hoe lang je kind per dag of week mag spelen. Bespreek ook hoe ver je kind minimaal van het scherm moet zitten en in welke houding. In de perfecte houding zit je rechtop met de schouders naar achteren, zonder je hoofd naar voren of achteren te laten leunen.
Wat een handje kan helpen is Ouderlijk Toezicht, een speciaal programma op consoles. Daarmee stel je tijdslimieten en wachtwoorden in. Ook kun je het onmogelijk maken om bepaalde games te spelen.
Lees meer over afspraken maken over schermtijd:
Kies een speciale gameplek
Toezicht is heel belangrijk als het op gamen aankomt. Maar dat is niet makkelijk als je kind vooral op zijn of haar kamer gamet. Spreek daarom bijvoorbeeld af dat er alleen op de televisie in de woonkamer gegamed mag worden. Kies in ieder geval een plek waar natuurlijk licht naar binnen komt. Gamen in een donkere ruimte kan het zogenaamde Las Vegas-effect hebben: je raakt dan het besef van tijd kwijt.
Al met al is het als ouder belangrijk om letterlijk te weten wat er speelt. Dus pak die controller en speel eens samen een potje. Je kind kan jou van alles leren, wat superleuk voor hem of haar is, en door interesse te tonen kom jij er beter achter wat dat gamen nou precies inhoudt. Voor je het weet, zijn de rollen omgedraaid en ben jij opeens de hardcore gamer in huis.