Hoe help ik mijn kind bij het kiezen van een opleiding of beroep?

Hoe Help Ik Mijn Kind Bij Het Kiezen Van Een Opleiding Of Beroep

Wij zoeken het uit, aan de hand van een paar vragen die je jezelf als ouder kunt stellen.

Sommige kinderen lijken al vanaf heel jonge leeftijd te weten wat ze willen worden. De piepjonge vrachtwagenchauffeurs, piloten en verplegers. Je kunt de hele speelgoedwinkel voor ze leegkopen, maar ze spelen alleen met wat rijdt, vliegt of de hartslag controleert.

Hoewel sommigen die meisjes- of jongensdroom ook echt vervullen, geldt voor de meeste kinderen en jongeren dat hun carrièrepad nog grotendeels in mist gehuld is. En dat de zoektocht naar iets waarvan ze denken dat het hen de rest van hun leven blij gaat maken wat langer duurt. Grote kans dat jouw kind ook nog geen gedetailleerd pad heeft uitgestippeld, en dat de twijfel soms toeslaat tijdens overpeinzingen over de toekomst. Zeker omdat de keuzes tegenwoordig eindeloos lijken.

Als ouder is het je natuur om je kind te helpen. Daarom wil je waarschijnlijk ook helpen bij het vinden van de juiste opleiding of een geschikt beroep. Maar je weet ook: als je als ouder te veel pusht, krijgt je kind juist de neiging om tegen jou en je advies in te gaan. Hoe vind je als ouder daarin de juiste balans en lever je een waardevolle bijdrage aan de zoektocht naar een gelukkig werkend leven? Wij zoeken het uit, aan de hand van een paar vragen die je jezelf als ouder kunt stellen.

Kind Helpen Met Beroepskeue

Wat zijn de talenten van mijn kind?

Het is natuurlijk het allerbelangrijkste dat je kind gelukkig is. En vaak geldt: hoe beter je ergens in bent, hoe gelukkiger je ervan wordt. Daarom is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen wat de talenten van je kind zijn. Soms zijn die talenten overduidelijk. Als je kind altijd aan het tekenen is, wijst dat op een flinke dosis creativiteit. Een carrière in de kunst of de designwereld voelt dan logisch.

Maar soms zijn talenten subtieler. Let daarom eens op de activiteiten waar je kind gelukkig van lijkt te worden. Waar je kind helemaal in opgaat, zonder moeite te hoeven doen, simpelweg omdat het zoveel enthousiasme aanwakkert. Iemand die plezier haalt uit bouwen, bijvoorbeeld met LEGO of Minecraft, zou zomaar eens een aanleg kunnen hebben voor techniek of architectuur. Merk je dat je kind het leuk vindt om een luisterend oor te zijn voor vrienden die ergens mee zitten? Misschien is je kind wel een geboren psycholoog of maatschappelijk werker. En heeft je kind een rijke fantasie? Dat duidt wellicht op een talent voor het schrijven van verhalen of het maken van mooie films.

Een open dag is een soort reclamefestijn. Daarom is het slim om van tevoren goed na te denken over de vragen die je kind kan stellen.

Waar moet mijn kind op letten bij het kiezen van een opleiding?

Zeker in het laatste jaar van de middelbare school, wordt de vraag ‘welke opleiding past bij mij?’ steeds belangrijker. Maar bekijk het opleidingenaanbod van een willekeurige MBO, HBO of universiteit en de kans is groot dat je een paar keer flink achter je oren krabt. Opleidingen met moeilijke Engelse namen zijn de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten, dus het kan best lastig zijn om erachter te komen wat een studie precies inhoudt. Het is daarom altijd slim om samen met je kind naar een aantal open dagen te gaan.

Zo’n open dag is natuurlijk een soort reclamefestijn van de school of universiteit, waar elke stand volhangt met foto’s van breedlachende studenten die je kind eeuwig geluk beloven. Daarom is het slim om van tevoren goed na te denken over de vragen die je kind kan stellen. Wij hebben een paar nuttige vragen voor op open dagen verzameld:

Studiekeuze
  • Kun je een paar concrete voorbeelden noemen van oud-studenten en de rollen die zij nu vervullen?
  • Wat zijn de belangrijkste redenen voor studenten om deze opleiding te kiezen?
  • Wat zijn de voornaamste redenen om te stoppen met deze opleiding?
  • Kun je een paar concrete vakken noemen die op deze opleiding worden gegeven en aangeven wat je bij die vakken leert?
  • Doe je tijdens de opleiding ook praktijkervaring op, bijvoorbeeld in de vorm van een stage?

Hoe help ik mijn kind bij het vinden van een baan?

Als ouder kun je je kind helpen bij het vinden van een opleiding, maar ook bij het vinden van een baan. Dat doe je door je kind te voorzien van de juiste middelen en ondersteuning. Moedig je kind onder andere aan om te netwerken. Het is altijd slim om contact te leggen met zo veel mogelijk professionals in hetzelfde vakgebied. Kijk ook eens rond in je eigen netwerk. Kun jij je kind wellicht in contact brengen met iemand die waardevol kan zijn? Sowieso is het slim om bij veel mensen te laten vallen dat je kind op zoek is naar een baan. Die nuttige connectie vind je soms op plekken waar je het helemaal niet verwacht.

Helpen bij het solliciteren

Merk je dat jouw kind solliciteren lastig vindt? Dat is niet gek. Ook solliciteren moet je leren. Je moet voorbereid zijn op minstens even veel afwijzingen als uitnodigingen. Als je dan op gesprek mag komen, moet je met behoorlijk wat zenuwen in je lijf bewijzen wat je waard bent. En misschien wel het lastigste: je moet het grotendeels alleen doen. Toch kan jij als ouder zeker een handje helpen, als je kind daar behoefte aan heeft.

Help je kind met het opstellen van een professioneel cv en een overtuigende sollicitatiebrief. Oefen sollicitatiegesprekken door bijvoorbeeld een rollenspel te doen en constructieve feedback te geven. En blijf je kind aanmoedigen om door te zetten, ook als het even tegenzit.

Wat is mijn rol als ouder tijdens een tussenjaar?

Uitspraken als ‘tijd is geld’ en ‘leef alsof het je laatste dag is’ doen ons geloven dat er in het leven geen tijd is voor tijdverspilling. Dus als je kind over een tussenjaar begint, vraag jij je misschien af of dat nou wel zo verstandig is. Maar er zijn verschillende onderzoeken die erop wijzen dat een tussenjaar nuttig kan zijn, mits een jongere goed begeleid wordt. Een begeleid tussenjaar is goed voor de weerbaarheid, de relaties en het zelfbeeld. Ook weten jongeren die een begeleid tussenjaar volgen beter wat in de toekomst willen.

Tussenjaar

Professionals, zoals studieloopbaanbegeleiders, zijn erin getraind om die begeleiding te bieden. Maar jij kunt als ouder ook je steentje bijdragen. Onder andere door ze te helpen bij het opstellen van een concreet plan voor het tussenjaar. Maar het kan ook helpen om bepaalde zaken en taken die jij als ouder nu nog oppakt over te laten aan je kind. Want elke stap richting zelfstandigheid gaat je kind helpen om zelfstandig de juiste keuzes te maken.

Zo helpt gro-up jongeren bij hun loopbaankeuze

Met gro-up jongerenwerk proberen we dagelijks duizenden jongeren het mooiste uit zichzelf te laten halen. Sean, jongerenwerker in Rotterdam Prins Alexander, legt uit hoe hij jongeren ondersteunt bij die belangrijke keuze voor een opleiding of beroep. ‘Ik ga met jongeren in gesprek over hun interesses. We onderzoeken samen wat ze leuk vinden en waar ze zichzelf later zien werken. Dat gebeurt meestal in twee tot drie gesprekken, waarin we hen laten nadenken over wat ze leuk en interessant vinden. Het is ook belangrijk dat jongeren begrijpen dat het niet erg is om een verkeerde keuze te maken. Zelf ben ik bijvoorbeeld drie keer van opleiding gewisseld, dat druk ik hen ook op het hart. Bij gro-up oordelen we niet, we benaderen de jongeren op een gelijkwaardige manier. Dat maakt de gesprekken vaak makkelijker dan wanneer ze met een ouder praten.’

Sean Soeterbroek