Kinderen en ouderen, een perfect duo
Veel ouderen kunnen wel wat gezelschap gebruiken. Omgekeerd kunnen kinderen veel van ze leren. Daarom brengt gro-up jong en oud samen.
Kinderen en ouderen, een perfect duo
Kinderen en ouderen kunnen veel voor elkaar betekenen. De aanwezigheid van kinderen maakt ouderen vrolijk. En vermindert gevoelens van eenzaamheid. Kinderen weten vaak al snel een glimlach op het gezicht van ouderen te toveren. Zelf leren ze over inlevingsvermogen. Over respecteren en het omgaan met ouderen.
Jong en oud samenbrengen
Ouderen gaan goed samen met jonge kinderen, weet Sandra Neels, locatiemanager bij gro-up kin-deropvang. “We brengen wel vaker een bezoekje aan ouderen.” Sandra merkt op hoe ouderen opleven wanneer ze in contact komen met jonge kinderen. “Ze worden er vrolijk van. En genieten van het zien van kinderen die volledig opgaan in hun eigen spel. Omgekeerd kunnen de kinderen met hun spontaniteit heel onbevangen met de ouderen omgaan. Hierdoor voelen ze zich snel op hun gemak bij elkaar,” aldus Sandra Neels.
Op bezoek bij de opa’s en oma’s
Tijdens de Week tegen Eenzaamheid brachten de kleintjes van peuteropvang De Blokkentoren een bezoek aan de bewoners van de Hooge-Werf, een verzorgingshuis in de buurt. Een week eerder hadden ze op de peuteropvang houten handjes beschilderd en versierd. Deze knutselwerkjes werden nu aan de bewoners overhandigd. Daarna zaten ze samen aan tafel, waar ze zeepkettingen maakten. Met zeep, schelpen en kralen. Ook werden er liedjes van vroeger gezongen. “De sfeer was goed. Over en weer was er veel interactie. Dat is prachtig om te zien,” vertellen Silvana en Carola, pedagogisch medewerkers van De Blokkentoren. Dit voorbeeld laat zien hoe een eenvoudige ontmoeting tussen generaties een blijvende indruk kan achterlaten.
“Omdat de mix van kinderen en ouderen zo goed werkt, heeft gro-up zelfs kinderopvanglocaties in verzorgingshuizen.”
Jong en oud: wat de twee van elkaar leren
Kinderen leren wie ouderen zijn. En dat ze deel uitmaken van hun buurt en leefomgeving. En wat dat betekent voor hun gedrag. Rondom ouderen gedraag je je wat rustiger, bijvoorbeeld. Kinderen ontdekken dat ouderen heel leuk zijn. Dan maken kinderen sneller contact. Bovendien brengen ouderen een schat aan wijsheid en levenservaring met zich mee, waardoor ze prachtige verhalen kunnen delen. Kinderen luisteren vol aandacht naar deze verhalen. Die vaak doordrenkt zijn met waardevolle lessen. De ‘wijze raad van oma’ is reuze interessant!
Aan de andere kant brengen jongere kinderen levendigheid en positieve energie in het leven van ouderen, wat eenzaamheid kan verminderen. Ze doen ouderen denken aan de tijd dat zij zelf jonge kinderen hadden, waardoor ze even kunnen wegdromen naar vroegere tijden. Kinderen zijn vaak spontaan in hun reacties. En hun lach is aanstekelijk. Hierdoor openen ouderen zich. Beide groepen leren van elkaar. En verrijken elkaars levenservaringen.
Enkele tips om je kind in contact te brengen met ouderen:
- Veel bejaardentehuizen verwelkomen bezoekers, vooral kinderen. Maak een praatje met de bewoners. Laat je kind een boekje voorlezen of gewoon wat tijd doorbrengen.
- Stuur samen een kaartje naar opa of oma. Of doe een kaartje bij de oudere buurman in de brievenbus. Maak een tekening of een mooi knutselwerk op papier. Dit kleine gebaar zorgt gegarandeerd voor een glimlach!
- Help je kind begrijpen dat je respectvol bent tegenover ouderen. Leer ze beleefde zinnen, zoals ‘dank u wel, mevrouw’ te gebruiken. Dat je ouderen helpt wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld wanneer je ziet dat iemand moeite heeft om iets uit het schap van de supermarkt te pakken.
- In de speeltuin zie je vast wel eens een oudere op een bankje zitten. Maak samen eens een praatje. Betrek je kind bij het gesprek. En laat je kind bijvoorbeeld vertellen waar jullie naartoe gaan.