5 tips om je kind gezond met media om te laten gaan

gro-up kind met laptop Week van de mediawijsheid

Media zijn overal. Of het nou online, op tv of in een boek is. En natuurlijk is overmatig gebruik van media nooit goed, maar het kan ook heel leerzaam zijn. Dan is het alleen wel belangrijk dat je kind op een gezonde manier met die media omgaat. Daarom geven we je wat handige tips.

Tip 1.
Verander vaak genoeg van houding

Als je kind tv kijkt of een spelletje op de iPad speelt, gebeurt dat vaak in veel verschillende houdingen: zittend, liggend en soms zelfs hangend. Het is belangrijk om die houdingen vaak af te wisselen en altijd een actieve houding aan te nemen. Bij een actieve zithouding heb je een rechte rug en is het hoofd recht boven de schouders. Er zijn speciale meubels die je kind daarbij helpen, bijvoorbeeld een wiebelkrukje of een wiebelkussen. Maar een skippybal werkt ook, en is een leuk en goedkoper alternatief.

Het thema van de Media Ukkie Dagen is dit jaar ‘Balans: Bewegen met media’, dus tijdens onze online inspiratiesessie gaan we dieper in de balans in mediagebruik en hoe je dit op een gezonde manier doet.

Tip 2.
Zorg voor voldoende afstand

Oké, ‘vierkante ogen’ zijn dan misschien een fabeltje dat onze ouders vroeger al gebruikten om ons angst aan te jagen. Maar ongezond mediagebruik kan wel degelijk invloed hebben op de ogen van je kind. Dan denk je misschien aan media op een beeldscherm, maar het geldt eigenlijk voor alle activiteiten van dichtbij. Dus ook bij het lezen van een boek of het leggen van een puzzel is het opletten geblazen. Zorg in alle gevallen voor minimaal een armlengte afstand tussen de ogen en datgene waar je kind naar kijkt.

Ook de 20-20-2-regel is een fijne hulp:

  • Na 20 minuten dichtbij kijken een pauze van 20 seconden om in de verte te kijken.
  • Minstens 2 uur per dag buiten zijn, zodat de ogen voldoende daglicht krijgen.

Zorg bij elk mediagebruik voor minimaal een armlengte afstand tussen de ogen en datgene waar je kind naar kijkt.

gro-up Kind maakt huiswerk met tablet

Tip 3.
Doe verschillende dingen…

Bij media denken veel mensen aan alles wat je op een scherm kunt bekijken, maar er zijn veel meer soorten media. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk te starten met het aanbieden van verschillende soorten media, want je kind leert er veel van. Zo is lezen of voorgelezen worden uit een boek heel goed voor de woordenschat en leesvaardigheid. En met een podcast of luisterboek stimuleer je het voorstellingsvermogen van je kind. Als je dat plaatje niet op je tablet of tv ziet, dan maak je het plaatje gewoon zelf in je hoofd.

Tip 4.
…op verschillende plekken

Mensen zijn gewoontedieren, kinderen dus ook. We consumeren media daarom vaak telkens op dezelfde manier. Liggend op de bank tv kijken, in de trein naar een podcast luisteren, voor het slapengaan een boekje lezen.

Door ukkies zelf invulling te laten geven aan een activiteit stimuleer je hun creativiteit. Laat je kind die gewoontes dus soms bewust even overboord gooien en geef de vrijheid om te experimenten. Bouw samen een tent om in te lezen of zoek een verstopplekje om naar een spannende podcast te luisteren.

Kan je zelf zo snel geen leuke media en plekken bedenken? Deze dobbelstenen helpen jullie een handje. De ene dobbelsteen bepaalt de plek, zoals achter het gordijn of onder de tafel. De andere dobbelsteen bepaalt of het bijvoorbeeld een podcast, prentenboek of filmpje wordt. Superleuk!

Tip 5.
Blijf naar buiten gaan

Media zijn leuk en leerzaam, maar het mag buitenspelen niet vervangen. Uiteindelijk is al dat klimmen, klauteren en rennen ook heel belangrijk voor je ukkie. Het stimuleert de creativiteit, verbetert de weerstand, is goed voor de nachtrust en verhoogt de concentratie.

Is het nou echt hondenweer buiten? Let er dan alsnog op dat je kind niet elke minuut aan media besteedt. Elke ouder kent de verleiding om naar die tablet, telefoon of tv te grijpen, maar het is belangrijk dat je kind lekker actief blijft. Fysiek, maar zeker ook mentaal.