Tips voor een overprikkeld kind

gro-up kind handen tegen oren

Vijf tips om een overprikkeld kind te kalmeren

Een overprikkeld kind

Een verjaardagsfeestje: de tafel staat vol met lekkers. Slingers zorgen voor vrolijkheid in de huiskamer. Cadeaus staan uitgestald op de kast. Kinderen roepen door elkaar. Vader staat in de keuken, schenkt drinken in. Moeder ontvangt de gasten. Die druppelen een voor een binnen. Ze lopen heen en weer tussen kapstok, keuken en woonkamer. En zijn druk in gesprek. Glazen klinken tegen elkaar. Dan klinkt er gesnik: je kind kan het even niet meer aan.

In een situatie als deze kan een prikkelgevoelig kind gemakkelijk overprikkeld raken. De combinatie van het luide geluid, de drukte, het bombardement aan visuele prikkels en de geur van eten kan overweldigend zijn. Je kind kan zich angstig, geïrriteerd of overweldigd voelen. Helemaal niet raar. Maar hoe kan je je kind daarbij helpen?

Prikkelgevoeligheid

We krijgen allemaal de hele dag door prikkels. Een overprikkeld kind heeft moeite om deze prikkels te verwerken. Wat leidt tot intense gevoelens als angst, woede-uitbarstingen, concentratieproblemen en vermoeidheid. Als ouder is het belangrijk om je bewust te zijn van de prikkelgevoeligheid van je kind. En om effectieve manieren te vinden om je overprikkelde kind te kalmeren en de prikkelgevoeligheid te verminderen. In deze blogpost delen we waardevolle tips om je hierbij te helpen.

"We hebben een jongen op de Naschoolse behandelgroep. Als we hem zien wiebelen, weten we dat hij overprikkeld begint te raken. Hij mag dan van ons iets voor zichzelf doen op een rustig plekje. Zoals een Donald Duckje lezen in de hal. Daarna kan hij weer met plezier meedoen met de activiteiten van onze groep."

Eva Thalassinou Gedragswetenschapper bij gro-up

Jongen leest stripboek
Jongen leest een strip

Tips om je overprikkelde kind te helpen

Of jezelf. Want jij kan natuurlijk net zo goed overprikkeld raken.

  1. Leer de eerste signalen van overprikkeling herkennen

Let op signalen zoals snel geïrriteerd zijn, moeite hebben met focussen, prikkelbaarheid, vermoeidheid, angst of zich terugtrekken. Door de signalen te herkennen, kun je sneller ingrijpen en je kind ondersteunen.

  1. Ontdek wat helpt om te ontspannen

Hoe komt je kind of jij tot rust? Een bepaald genre muziek? In beweging komen? Of juist in een rustige ruimte gaan zitten? Probeer het uit en ontdek wat werkt.

  1. Maak gebruik van hulpmiddelen zoals:

  • een geluiddempende (noise-cancelling) koptelefoon;
  • een zonnebril tegen fel licht ter ondersteuning bij heftige prikkels;
  • fidget toys; sensorisch speelgoed waar je rustig van wordt;
  • verzwaringsdeken;
  • achtergrond geluid (bijvoorbeeld witte of bruine ruis). Kan je vinden op YouTube of Spotify.

  1. Zorg voor voldoende rustmomenten op een dag

Om overprikkeling te voorkomen helpt preventief rust nemen ook. Dus weet je dat je kind naar een plek of activiteit gaat met veel prikkels? Rust dan van te voren even. En zorg voor voldoende afwisseling tussen drukke en ontspannende activiteiten.

  1. Grenzen aangeven

Leer je kind om grenzen aan te geven. En geef zelf het goede voorbeeld. Dus zeg gerust “nee” als een activiteit te druk voor jou is. En vraag aan je kind wat er nodig is. “Heb je even rust nodig?” Of “Zal ik de muziek wat zachter zetten?”.

Volwassene met fidget spinner
Spelen met een fidget-spinner helpt je om rustig te worden

Rust op de groep

Bij ons in de praktijk letten we ook op overprikkeling. Op de Naschoolse behandelgroep kunnen kinderen zich buiten het de groepsruimte terugtrekken in fijne zitzakken. En hoewel we op de kinderopvang veel activiteiten organiseren mag een kind altijd nee zeggen en even chillen.

Denk je ook aan je zelf?

Het werd hierboven al even genoemd. Ook als volwassenen ligt overprikkeling op de loer. Zeker als je kinderen hebt. Gebruik deze tips dus ook gerust voor jezelf. Heel veel rust toegewenst!