Waarom het niet zo erg is als je kind zich verveelt
En 5 tips om verveling tijdens de vakantie tegen te gaan
Waarom het niet zo erg is als je kind zich verveelt
Die vakanties zijn eigenlijk altijd te kort, hè? Tenminste, voor ons als volwassenen. Vroeger als kind of puber was dat wel anders. Iedereen herinnert zich nog wel de lange zomers waarin een retourtje bank-koelkast het meest verheffende moment van de dag was.
Nu denk je misschien weleens: had ik maar veel meer gebruikgemaakt van al die kostbare tijd. Maar weet je dat al die verveling jou heeft gemaakt tot wie je bent en daarmee juist heel waardevol was? Toen voor jou, en nu voor je kind.
Waarom verveling hartstikke goed is voor je kind
Ja, het klinkt misschien wat tegennatuurlijk, want niemand heeft ‘vervelen’ bovenaan de to-do-lijst staan. Maar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat verveling tal van voordelen biedt voor de creatieve, cognitieve en emotionele ontwikkeling van je kind. We lichten er een paar uit.
- Verveling stimuleert creativiteit Kinderen die niet elke seconde van de dag vermaakt worden, hebben zo nu en dan hun eigen verbeeldingsvermogen nodig om entertainment te creëren. Verveling stimuleert kinderen om nieuwe ideeën te bedenken en alternatieve manieren te vinden om bezig te blijven. Het bevordert het creatieve denkvermogen en de probleemoplossende vaardigheden. Dat blijkt ook uit onderzoek.
- Verveling stimuleert zelfontplooiing In een wereld bomvol afleidingen is het soms lastig om goed naar jezelf te luisteren. Door verveling, en de rust die erbij komt kijken, kom je er beter achter wie je bent en wat je wil. Voor je kind levert verveling daarmee een belangrijke bijdrage aan zelfkennis en zelfontplooiing.
- Verveling stimuleert emotionele groei Omgaan met verveling stimuleert de emotionele veerkracht en het vermogen om met negatieve emoties om te gaan. Het leert kinderen dat niet alle momenten in het leven gevuld hoeven te zijn met plezier. En het stelt ze in staat om troost en tevredenheid in henzelf te vinden.
Dit zijn maar drie van de vele voordelen van verveling. Zo helpt verveling je kind ook zelfstandig te worden en bevordert het de aandacht en concentratie.
Tips voor als je kind zich wel genoeg verveeld heeft
Te veel is nooit goed, ook als het op verveling aankomt. Dus is je bank inmiddels doorgezakt omdat je kind al weken geen centimeter lijkt te bewegen? Wij hebben wat fijne tips voor je op een rij gezet om verveling bij je kind tegen te gaan.
- Zorg voor structuur en planning
Het is een stuk makkelijker om je tijd in te vullen als je er van tevoren over hebt nagedacht. Laat je kind daarom wekelijks een planning opstellen. Of doe het samen, als je kind nog wat jonger is. Als je kind zelf over een eigen planning nadenkt, is de kans groot dat hij of zij zich eraan houdt.
- Ga samen op zoek naar nieuwe hobby’s
Een nieuwe hobby is soms precies wat je kind nodig heeft om verveling tegen te gaan. Sommige kinderen bedenken en proberen zelf de meest uiteenlopende hobby’s, andere kinderen hebben wat aanmoediging nodig. Help je kind daarom bij het ontdekken van nieuwe interesses. Kook eens samen, ga boulderen of probeer samen te leren hoe je jullie favoriete nummer op de gitaar speelt.
- Stimuleer leesplezier
Als je jezelf verliest in een boek, vliegt de tijd voorbij. Lezen is bovendien niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam. Niet in ieder kind schuilt een boekenwurm, maar je kan het leesplezier als ouder wel stimuleren.
Koop of leen boeken die aansluiten bij de interesses en het leesniveau van je kind. En laat je kind bij voorkeur zelf een boek uitkiezen, dat maakt de kans op succes een stuk groter.
- Moedig sociale interactie aan
Je verveelt je minder snel als je met anderen bent. Nou ontstaan vriendschappen natuurlijk niet zomaar, maar je kunt er als ouder wel een handje bij helpen. Bijvoorbeeld door je huis (of eventuele tuin) soms open te gooien voor vrienden en vriendinnen van je kind. Of door wat eerder ‘ja’ te zeggen als je kind eens bij iemand anders wil blijven eten. Zo stimuleer en faciliteer je als ouder de vriendschappen van je kind. En maak je de kans op verveling in de toekomst een stuk kleiner.
- Denk eens aan de buitenschoolse opvang (BSO)
Als je kind al naar de BSO gaat, weet je het al lang: de BSO is er niet alleen voor de maanden dat je kind naar school gaat. Ook in de vakantieperiode is de BSO een feestje. Op de BSO’s van gro-up stellen we dan een te gek vakantieprogramma samen dat helemaal past bij de wensen en de leeftijd van je kind. Zo ontdekt je kind op de BSO tijdens de zomer allerlei nieuwe sporten en maken we veel uitstapjes.
Maar zit je kind ondanks deze tips toch weer eens urenlang naar buiten te staren? Maak je dan dus niet te veel zorgen. Verveling is hartstikke waardevol en dagdromen zijn vaak de allermooiste dromen.