Hoe weet ik waar mijn baby behoefte aan heeft?

Hoe Weet Ik Waar Mijn Baby Behoefte Aan Heeft

Lees hier hoe je baby aangeeft wat het nodig heeft

Je baby is volledig afhankelijk van jouw zorg . Gelukkig is je instinct er helemaal op ingericht om je baby te helpen. En toch denk je soms: het zou wel handig zijn als mijn baby kan aangeven wat het nodig heeft. Het goede nieuws: dat doet het ook. In deze blog helpen we je om de signalen van je baby te herkennen.

Waar heeft mijn baby behoeft aan?

Voordat we ingaan op de signalen van je baby, is het goed om te weten waar een baby vaak behoefte aan heeft. Dit rijtje basisbehoeften klinkt misschien logisch, maar soms is het lastig om te bepalen welke behoefte het meest urgent is.

  1. Voeding
  2. Slaap
  3. Schone luier
  4. Troost en aandacht
  5. Gezondheid en comfort

Het huilen van een baby varieert in toon, volume en intensiteit.

Waar Heeft Mijn Baby Behoeft Aan

Hoe leer ik signalen van mijn baby lezen?

Oké, dat is waar je baby behoefte aan heeft. Maar hoe geeft je kleintje dat aan? Hoe kan je je de signalen van je baby ‘lezen’? Dat vergt oefening en geduld, maar als je let op de volgende vijf signalen, zal je na verloop van tijd je baby steeds beter begrijpen.

  1. Let op het huilen

Huilen is het duidelijkste signaal dat je baby kan geven. Maar niet elk huiltje is hetzelfde. Afhankelijk van de behoefte van je kleintje varieert het huilen in toon, volume en intensiteit. Zo kan huil van honger ritmischer zijn, terwijl een huil van pijn vaak scherper en intenser klinkt.

  1. Observeer lichaamstaal

Als iemand met je praat, zegt de lichaamstaal bijna net zoveel als diens woorden. Dus als er nog niet gepraat kan worden, is lichaamstaal ook een goede om te lezen. Gelukkig communiceren baby's veel met hun lichaam: handjes naar de mond brengen, smakken, of zoeken naar een tepel bij honger, of in de oogjes wrijven of aan de oortjes trekken bij vermoeidheid.

  1. Let op gezichtsuitdrukkingen

Je baby vertelt veel met diens schattige gezichtje. Een frons kan duiden op ongemak of pijn, terwijl grote ogen en een ontspannen gezicht vaak betekenen dat je baby tevreden is. Door te kijken naar het lichaam en de kijkrichting van je baby kun je zien waar zijn of haar aandacht op gericht is. Ziet je kleintje een tak aan de boom bewegen door het raam? Of hoort het juist iets achter zich en wil hij daar naartoe kijken?

Let Op Gezichtsuitdrukkingen

  1. Reageer op subtiele signalen

Wees alert op veranderingen in bewegingen of bijvoorbeeld de ademhaling van je baby. Dit kunnen subtiele signalen van je kindje zijn. Je zult merken dat je baby jouw vertrouwde gezicht heerlijk vindt om naar te kijken, dit komt voort uit de grote behoefte aan contact die baby’s hebben. Neem de tijd hiervoor en je zult gaan merken dat je baby je iets wil vertellen.

  1. Bouw een routine op

Baby’s houden van voorspelbaarheid en structuur. Bouw een vaste routine op voor voeding, slapen en speeltijd. Daarmee voorkom je veel ongemak bij je baby. En het helpt jou om veranderingen in het gedrag te herkennen.

Neem de tijd om je baby te leren kennen

Je baby begrijpen kan best een uitdaging zijn. Het is niet gek als het soms tot wat frustratie of onzekerheid leidt. Maar zoals bij elk contact, leer je je kleintje beter kennen als je er tijd, rust en ruimte voor neemt. Heb je vragen dan staat je kraamverzorgende, de pedagogisch medewerker, het consultatiebureau of een andere ouder zeker voor je klaar.