

gro-up buurtwerk in Zoetermeer
Elke Zoetermeerse jongere verdient een stad die hen de kans geeft om het mooiste uit zichzelf te halen. Onze jongerenwerkers in Zoetermeer zetten zich daar dag in dag uit met volle overgave voor in.
Jongerenwerk in Zoetermeer
Onze jongerenwerkers zorgen ervoor dat jongeren in Zoetermeer zich gehoord en begrepen voelen, wie ze ook zijn. Dat doen we overal in de stad: op scholen, op straat, op social media en op onze verschillende vaste locaties. We zijn er voor alle Zoetermeerse jongeren. Er is geen verwijzing of indicatie nodig, we bieden jongeren direct die helpende hand of duw in de rug.
Een positieve invloed
Jongeren zijn vaak nog volop bezig met het ontdekken van hun eigen identiteit en waarden. Daarbij worden hun acties beïnvloed door druk van buitenaf. Het is daarom belangrijk dat er mensen in hun directe omgeving zijn die hen positief beïnvloeden. Wij vervullen die rol. Onze jongerenwerkers fungeren als rolmodellen en medeopvoeders in de buurt. We nemen de jongeren serieus, snappen hun leefwereld en verstaan de taal van de straat. Maar we durven ook grenzen te stellen en jongeren aan te spreken op gedrag. Dat doen we altijd op een manier die past bij de jongere, want iedere jongere is anders.
Samen met het gezin, de school, clubs en organisaties in de wijk bouwen we in Zoetermeer zo aan een positief pedagogisch opgroeiklimaat. Onze ondersteuning is laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk. Dat maakt dat jongeren in Zoetermeer eerder bereid zijn om samen met ons op te trekken en, waar nodig, door ons geholpen te worden. Zo vervullen we een belangrijke preventieve functie in elke wijk van de stad.

Onze aanpak

Bij gro-up geloven we dat jongeren zelf de sleutel zijn tot hun eigen succes. Daarom geven we hen de ruimte om actief mee te denken over activiteiten en programma’s. Op die manier bouwen ze aan hun eigen toekomst en ontwikkelen ze een intrinsieke motivatie om hun vaardigheden te versterken.
Onze aanpak is gebaseerd op de vier V’s: Vinden, Verbinden, Versterken en Vinger aan de pols.
Vinden
We zoeken jongeren actief op, bijvoorbeeld op scholen, sportverenigingen en online. We gaan met hen in gesprek op een positieve manier, waarbij we focussen op hun talenten en mogelijkheden.
Versterken
Met activiteiten versterken we jongeren in hun ontwikkeling en maken we hulpvragen bespreekbaar. Dat doen we wetenschappelijk onderbouwd. We baseren ons behalve op praktijkervaring ook op theoretische inzichten, van buitenaf en van onze interne gedragswetenschappers.
Verbinden
Dankzij ons sterke netwerk in Zoetermeer kunnen we jongeren verbinden met activiteiten en organisaties die passen bij hun interesses, zoals sportclubs en culturele instellingen.
Vinger aan de pols
Onze ondersteuning is krachtgericht en in principe tijdelijk. We versterken de eigen kracht in jongeren en vergroten zo hun zelfstandigheid tot het moment dat ze ons niet meer nodig hebben. Tegelijkertijd houden we altijd een vinger aan de pols. Bij alle jongeren, maar zeker bij jongeren die een coachingstraject hebben doorlopen of door jeugdhulp zijn geholpen.
Ons gevarieerde aanbod
Ons vaste aanbod is zeer divers. Dit zijn enkele van de diensten die we aanbieden en groepen die we ondersteunen:
Schooljongerenwerk
Klassikale trainingen op scholen in Zoetermeer over onderwerpen als mediagebruik, groepsdruk, vuurwerk en veiligheid. We bouwen een brug tussen de cultuur op straat en de cultuur op school.
Talentontwikkeling
We helpen jongeren bij het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten en interesses. Spelenderwijs ontwikkelen zij zo een veerkrachtige identiteit.

Coaching
Sommige jongeren hebben wat extra ondersteuning nodig. We helpen ze met individuele coaching, zonder dat daar een indicatie voor vereist is.
Evenementen
We spelen in op de behoeften van de jongeren door samen met hen allerlei eenmalige en terugkerende evenementen te organiseren, zoals het poetry event en het spannende kat- en muisspel Hunted. Ook ondersteunen we met positieve activatie maatschappelijke initiatieven.
Groepen
We hebben verschillende groepen waarin jongeren uit specifieke doelgroepen met gelijkgestemden samenkomen, zoals de meidengroep en queergroep The Froots.

Samenlevingsopbouw
Onze buurtverbinders gaan actief de wijk in om in gesprek te gaan met jong en oud. Ze verzamelen ideeën, vragen en zorgen en helpen buurtbewoners initiatieven op te zetten om hiermee aan de slag te gaan.
We doen het samen

Door onze jarenlange ervaring weten we heel goed dat we het niet alleen kunnen. Als wij een jongere niet direct kunnen ondersteunen, fungeren we daarom als spin in het web en leggen we de verbinding met de juiste partijen. We werken nauw samen met veel verschillende partners. Partners waarmee we veel samenwerken zijn onder andere scholen, de politie, zorginstellingen, (sport)verenigingen en natuurlijk de ouders/verzorgers in de buurt.
We staan voor je klaar
Ben jij (de ouder/verzorger van) een jongere die ondersteuning kan gebruiken, of zoeken jullie als organisatie een partner om samen op te trekken voor jongeren in Zoetermeer? We staan voor je klaar. Neem contact met ons op, of loop eens binnen op onze locatie Meerzicht Kerkenbos of Oosterheem Zanzibarplein.
Veelgestelde vragen
Wat is buurtwerk?
Met buurtwerk wil gro-up samen met men het welzijn van bewoners en de sociale kwaliteit van de buurt verbeteren. Door buurtgenoten te verbinden en te inspireren. En door het bieden van hulp, ruimte en middelen. Onze jongerenwerkers ondersteunen en begeleiden jongeren in hun persoonlijke en sociale ontwikkeling naar volwassenheid.
Welke soorten buurtwerk heeft gro-up?
gro-up biedt verschillende soorten buurtwerk aan. Het aanbod verschilt per plaats en vaak zelfs per buurt. Omdat overal wat anders nodig is.
Hoe meld ik mijn jongere aan voor buurtwerk?
Je kan je jongere niet aanmelden. Maar onze jongerenwerkers lopen door de buurt. Je herkent ze aan hun rode kleding. Ook kan je langskomen op onze locatie Meerzicht Kerkenbos of Oosterheem Zanzibarplein.
Is er een wachtlijst?
Onze jongerenwerkers beantwoorden de vragen van iedereen. Dus er is ook geen wachtlijst. Voor sommige activiteiten is er wel een maximum aantal deelnemers.