Groeistap 1

Groeistap 1: baby - dreumes

In de eerste 1.000 dagen (van bevruchting tot 2 jaar) wordt de basis gelegd voor een gezonde toekomst.

Volgens de Kijk op groei van gro-up – onze visie op opgroeien – volgt het opgroeien een groeipad. Deze bestaat uit zes groeistappen. De eerste groeistap begint vanaf 6 maanden voor de geboorte en duurt tot een kind 2 jaar wordt. In die periode wordt de basis gelegd voor een gezonde toekomst.

De ontwikkeling in groeistap 1

Groeistap 1
  1. De geboorte
  2. De ontdekking dat ze een ‘eigen persoon’ zijn
  3. Leren lopen: van kleine naar reuze stappen
  4. Een eigen wil ontwikkelen
  5. Taalontwikkeling: de eerste woordjes

Eerste 1.000 dagen

In de eerste 1.000 dagen vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag wordt de basis gelegd voor een gezonde toekomst. Vitale levensfuncties ontwikkelen zich en de hersenontwikkeling gaat razendsnel. Veilige hechting is het toverwoord in deze groeistap. Wat betekent dat ouder en kind een goede band met elkaar krijgen. Een veilige hechting legt de basis voor het aangaan van relaties in het verdere leven. Voor de veilige hechting heeft een kind onder meer vertrouwde volwassenen nodig in een veilige en voorspelbare omgeving.

Baby

Baby’s zijn volledig afhankelijk van anderen. Om zich goed te kunnen ontwikkelen hebben baby’s vooral liefde, verzorging, veiligheid en vrije bewegingsruimte nodig. Vanaf ongeveer zes maanden kunnen baby’s de eerste tekenen laten zien van verlatingsangst laten zien. Dat ontstaat wanneer baby’s ‘weten’ dat ze een eigen persoon zijn en nog niet begrijpen dat iets wat weg is, weer terug kan komen.

Dreumes

Vanaf een jaar hebben we het over dreumesen. Zij leren lopen waardoor hun wereld snel groter wordt. Dreumesen doen nieuwe ervaringen op en de interesses en mogelijkheden op allerlei ontwikkelingsgebieden groeien. Dreumesen hebben ruimte nodig om te experimenteren, verplaatsen en verzamelen. Ze ontwikkelen daarbij een eigen wil, eigen gevoelens. Ze willen en kunnen steeds meer zelf doen. Ook de taalontwikkeling gaat hard.

Onze rol: zorgen voor de ideale start

Kraamzorg

Onze kraamverzorgenden zorgen na de bevalling dat moeder en kind goed kunnen herstellen en samen een goede start maken. Ook helpen ze het hele gezin om te wennen aan het nieuwe lid van het gezin.

Lachende baby

Kinderopvang

Vanaf 2 maanden kan een kind naar het kinderdagverblijf van gro-up. Daar kennen we het belang van een veilige hechting. Kinderen zien zoveel mogelijk dezelfde pedagogisch medewerkers en kinderen om zich heen. Bovendien leren we ieder kind goed kennen. Zo weten we precies hoe we het kunnen helpen in de ontwikkeling.

Meisje en jongen (baby-dreumes) spelen met houten trein

Veelgestelde vragen over baby en dreumes

Hoe versterk je de band met je baby en dreumes?

Laat je kind weten dat je er voor haar/hem bent. Bij baby’s is het voedingsmoment een mooie kans om een goede band op te bouwen. Je baby dicht tegen je aan: dat voelt geborgen. Zorg dat je er bent als je kind huilt, dan heeft het je nodig. Ook samen spelen is een goede manier om de band te versterken. Je kind ontdekt door te spelen, ga mee op ontdekkingstocht. Zo kan je je kind spelend stimuleren om het spel te verrijken en verdiepen. Daarmee help je je dreumes ontwikkelen.

Hoe weet ik waarom mijn baby huilt?

Huilen is een van de manieren waarop een baby communiceert. Om aan te geven dat het iets nodig heeft of zich ongemakkelijk voelt. Dat is vaak een van acht dingen. Welke dat zijn vind je hier .

Waarom Huilt Mijn Baby

Waarom huilt mijn baby?

Wat is een groeistap?

gro-up heeft een unieke kijk op opgroeien: Kijk op groei. Onze Kijk op groei ziet ontwikkelen als een groeipad. Dit groeipad bestaat uit verschillende groeistappen (van zes maanden voor de geboorte tot aan zelfstandigheid). Deze groeistappen volgen niet de algemeen bekende opgroeifases (dreumes, peuter, kleuter enzovoort), maar overbruggen juist verschillende fases. De overgang van de bekende opgroeifases zit vaak op een overgangsmoment in het leven van een kind waarin de sociale of juridische context verandert. Dit kan een risicofactor zijn voor de ontwikkeling van een kind. Doordat wij de overgangsmomenten in onze groeistappen overbruggen, verkleinen we de risicofactoren. Een voorbeeld van een belangrijk overgangsmoment is de stap naar de basisschool.

Zo Helpen We De Stap Naar De Basisschool Verkleinen

Zo helpen we de stap naar de basisschool verkleinen

Ontdek de andere groeistappen