Schoolkinderen zitten lachend op een rijtje

Groeistap 4: (Pré-) puber

Van 10 tot 14 jaar

Volgens de Kijk op groei van gro-up – onze visie op opgroeien – volgt het opgroeien een groeipad. Deze bestaat uit zes groeistappen. De vierde groeistap duurt van 10 tot 14 jaar. In die periode maken kinderen lichamelijk en emotioneel een grote ontwikkeling door.

De ontwikkeling in groeistap 4

Groeistap 4
  1. Losmaken van ouders
  2. Ontwikkelen van identiteit
  3. Naar de middelbare school
  4. Toenemende zelfstandigheid op digitale media
  5. Lichamelijke verandering
  6. Seksuele ontwikkeling

Veranderend denken

De (pré-)puberteit is een biologisch proces dat rond het tiende levensjaar begint. Het woord ‘puberen’ verwijst naar de grote ontwikkeling die de hersenen doormaken. (Pré-)pubers maken lichamelijk en emotioneel een grote ontwikkeling door. Hierdoor ontwikkelt een ‘puber’ een eigen smaak, mening en voorkeuren. De maatschappelijke belangstelling neemt toe en de ‘puber’ probeert een eigen plek te vinden in de wereld. De overgang naar het middelbaar onderwijs vraagt een enorme toename in zelfstandigheid. Ook speelt de toenemende zelfstandigheid op digitale media een grote rol in het leven van de (pré-)puber.

Pubers ontwikkelen een eigen identiteit en beginnen zich los te maken van hun ouders. Ze zijn nieuwsgierig naar nieuwe dingen, gevoelig voor beloning en het vermogen om impulsen te onderdrukken, is nog minder goed ontwikkeld. (Pré-)pubers kunnen de consequenties van gedrag nog niet goed overzien. Daarbij zorgen hormonale veranderingen voor onrust in het lichaam en het gedrag, wat ook invloed kan hebben op de stemming. Al deze ontwikkelingen kunnen overweldigend zijn, waardoor (pré-)pubers emotioneel kunnen reageren en veel met zichzelf, en het uiterlijk, bezig zijn.

Onze rol: helpen om zichzelf te ontdekken

Buitenschoolse opvang (BSO)

Op de buitenschoolse opvang (BSO) doen kinderen heel veel verschillende activiteiten. Ze maken kennis met allerlei sporten, creatieve dingen en andere hobby’s. Hierdoor komen ze erachter wat ze wel en niet leuk vinden.

Twee (pré-)puber meisjes poseren met een hockeystick

KIDSclub

Voor kinderen die de ‘gewone’ BSO niet zo leuk meer vinden, heeft gro-up de KIDSclub. Hier krijgen kinderen nog meer verantwoordelijkheid. Zo mogen ze zelf naar de KIDSclub komen en meebeslissen over materialen en het programma. Ook zijn de activiteiten uitdagender.

(Pré-)pubers in een bal

Jeugdhulp

In de (pré-)pubertijd wordt steeds meer van een kind gevraagd. Als kinderen in de knoop zitten met zichzelf, minder makkelijk meekomen in de klas, een sportteam of het gezin, helpt gro-up jeugdhulp graag.

Gamende (pré-)puber jongen

Buurtwerk

De jongerenwerkers van gro-up buurtwerk zijn expert in het contact maken met (pré-)pubers. Ze ontmoeten de kinderen tijdens hun rondes in de buurt of bij buurtwerkactiviteiten. Omdat de jongerenwerkers niets van de ‘pubers’ verwachten, voelen kinderen zich vaak vrijer om met hen in gesprek te gaan.

(pré-)puber meisje tussen twee jongens

Veelgestelde vragen over (pré-)puber

Mijn kind wil liever thuisblijven dan naar de BSO, wat kan ik doen?

Vond je kind de buitenschoolse opvang (BSO) altijd helemaal leuk? Maar wordt dat steeds minder? Geen zorgen, dat is helemaal niet gek. Kinderen worden vanzelf zelfstandiger. De BSO houdt ook rekening met kinderen die nog niet zo zelfstandig zijn. Dat kan een mismatch zijn met jouw kind. Wij bieden een oplossing waarbij je kind niet alleen is: de KIDSclub.

Ouderdilemma Mijn Kind Vindt De BSO Niet Meer Leuk

Ouderdilemma: mijn kind vindt de BSO niet meer leuk

Mijn kind zit soms uren niets te doen, is dat erg?

Iemand heeft ‘vervelen’ bovenaan de to-do-lijst staan. Maar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat verveling tal van voordelen biedt voor de creatieve, cognitieve en emotionele ontwikkeling van je kind.

Waarom het niet zo erg is als je kind zich verveelt

Waarom het niet zo erg is als je kind zich verveelt

Hoe laat ik mijn kind omgaan met media?

Een allesomvattend antwoord op de vraag; ‘Hoe leid je het mediagebruik van je kind in goede banen?' is er niet. Maar onze tips voor mediagebruik per leeftijdscategorie helpen je hopelijk een beetje.

Zo Leid Je Het Mediagebruik Van Je Kind In Goede Banen

Zo leid je het mediagebruik van je kind in goede banen

Wat is een groeistap?

gro-up heeft een unieke kijk op opgroeien: Kijk op groei. Onze Kijk op groei ziet ontwikkelen als een groeipad. Dit groeipad bestaat uit verschillende groeistappen (van zes maanden voor de geboorte tot aan zelfstandigheid). Deze groeistappen volgen niet de algemeen bekende opgroeifases (dreumes, peuter, kleuter enzovoort), maar overbruggen juist verschillende fases. De overgang van de bekende opgroeifases zit vaak op een overgangsmoment in het leven van een kind waarin de sociale of juridische context verandert. Dit kan een risicofactor zijn voor de ontwikkeling van een kind. Doordat wij de overgangsmomenten in onze groeistappen overbruggen, verkleinen we de risicofactoren. Een voorbeeld van een belangrijk overgangsmoment is de stap naar de basisschool.

Ontdek de andere groeistappen