gro-up schoolkind meisje op onderzoek in de natuur

Onze aanpak: Kijk op groei

gro-up wil kinderen helpen bij de ontwikkeling als dat nodig is. We hebben daarvoor een duidelijke, wetenschappelijk onderbouwde aanpak, onze Kijk op groei.

Groeien is jezelf ontwikkelen en ontdekken wie je bent. Een ontdekkingstocht in een gezonde, veilige en kansrijke omgeving. gro-up is erop gericht de ontwikkeling van het kind zo evenwichtig mogelijk te laten verlopen. Dat doen we met ons werk in kraamzorg, kinderopvang, jeugdhulp en buurtwerk. Doordat we in alle vier deze domeinen actief zijn, hebben we een unieke kennis over opgroeien en ontwikkelen. Die vind je terug in onze aanpak, in onze Kijk op groei.

Onze Kijk op groei bestaat uit drie onderdelen:

  • Het groeipad
  • De zes bouwstenen
  • De ideale omstandigheden
gro-up groeipad

Het groeipad

Wij zien opgroeien als een groeipad. Dat loopt van de eerste maanden voor de geboorte tot aan zelfstandigheid. Dit groeipad bestaat uit zes groeistappen. In elke groeistap zitten belangrijke overgangsmomenten van een kind waarin de sociale of juridische context verandert. Dit kan een risicofactor zijn voor een kind. gro-up heeft experts die deze momenten goed kunnen begeleiden. Hierdoor verloopt de ontwikkeling in een doorgaande leerlijn.

De groeistappen

Groeistap 1: baby - dreumes

De eerste groeistap begint vanaf 6 maanden voor de geboorte en duurt tot een kind 2 jaar wordt. In die periode wordt de basis gelegd voor een gezonde toekomst.

Eerste 1.000 dagen

In de eerste 1.000 dagen vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag wordt de basis gelegd voor een gezonde toekomst. Vitale levensfuncties ontwikkelen zich en de hersenontwikkeling gaat razendsnel. Veilige hechting is het toverwoord in deze groeistap. Wat betekent dat ouder en kind een goede band met elkaar krijgen. Een veilige hechting legt de basis voor het aangaan van relaties in het verdere leven. Voor de veilige hechting heeft een kind onder meer vertrouwde volwassenen nodig in een veilige en voorspelbare omgeving.

Baby

Baby’s zijn volledig afhankelijk van anderen. Om zich goed te kunnen ontwikkelen hebben baby’s vooral liefde, verzorging, veiligheid en vrije bewegingsruimte nodig. Vanaf ongeveer zes maanden kunnen baby’s de eerste tekenen van verlatingsangst laten zien. Dat ontstaat wanneer baby’s ‘weten’ dat ze een eigen persoon zijn en nog niet begrijpen dat iets wat weg is, weer terug kan komen.

Dreumes

Vanaf een jaar hebben we het over dreumesen. Zij leren lopen waardoor hun wereld snel groter wordt. Dreumesen doen nieuwe ervaringen op en de interesses en mogelijkheden op allerlei ontwikkelingsgebieden groeien. Dreumesen hebben ruimte nodig om te experimenteren, verplaatsen en verzamelen. Ze ontwikkelen daarbij een eigen wil, eigen gevoelens. Ze willen en kunnen steeds meer zelf doen. Ook de taalontwikkeling gaat hard.

Groeistap 2: peuter - kleuter

De tweede groeistap duurt van 2 tot 6 jaar. In die periode leren kinderen veel door te spelen, na te doen, vragen te stellen en te ontdekken.

Spelen is leren

Soms is leren kinderspel, maar kinderspel is altijd leren. Peuters en kleuters ontwikkelen en leren door te spelen, kijken, proberen, na te doen, steeds weer opnieuw. In hun spel oefenen zij taal, samen spelen, flexibel zijn, doorzetten en uiteindelijk ook doelen stellen. Ze nemen waar met hun hele lijf, zijn nieuwsgierig en verwonderen zich continu. Ze leren over zichzelf en de ander. En worden daarbij steeds zelfstandiger. Ook leren ze dat ze zelf keuzes mogen en kunnen maken. Daarmee prikkelen ze alle ontwikkelingsgebieden. Spelenderwijs doen zij vaardigheden op die hen ondersteunen wanneer zij naar school gaan.

Peuter

De woordenschat van peuters wordt groter en hun grammatica verbetert. Herinneringen, fantasie en werkelijkheid lopen bij peuters door elkaar; het zogenoemde magisch denken. Dit kan er ook voor zorgen dat zij angstig worden. Of ze zien gevaren juist niet, want ze hebben niet-realistische gedachten. Ook neemt de behoefte aan autonomie, het ’zelf doen’, toe. Peuters worden steeds zelfredzamer: aankleden of een boterham smeren, kunnen ze ‘ineens’ zelf.

Kleuter

De wereld van kleuters wordt steeds groter. Zo dient de basisschool zich aan met nieuwe ervaringen en oudere kinderen. Kleuters stellen veel waarom- en hoe-vragen om de wereld te begrijpen. Ook doen ze moeite om bij de groep te horen, door het gedrag van de andere kleuters na te doen tijdens het spelen. Tijdens samenspel leren ze rekening te houden met gevoelens en wensen van anderen. De sociale vaardigheden ontwikkelen zich en de eerste vriendschappen ontstaan. Ook de vaardigheden op het gebied van taal en cijfers zijn in ontwikkeling. De schoolrijpheid dient zich aan.

Groeistap 3: schoolkind

De derde groeistap duurt van 6 tot 10 jaar. In die periode maakt de cognitieve ontwikkeling van kinderen een grote sprong.

Veranderend denken

Doordat schoolgaande kinderen kunnen lezen en schrijven, maken zij steeds meer kennis met de volwassenwereld. Ook maakt hun cognitieve ontwikkeling een grote sprong: het denken verandert behoorlijk.

Schoolgaande kinderen kunnen steeds abstracter denken, waardoor ze anders naar het leven en de wereld gaan kijken. Ze begrijpen beter wat werkelijkheid is en wat fantasie. Het geheugen ontwikkelt waardoor ze strategieën gebruiken om dingen te onthouden. Dit is ook de periode waarin het ‘echte’ schoolse leven is begonnen.

Schoolgaande kinderen worden steeds gevoeliger voor de mening van anderen en vormen zelf ook over veel dingen een eigen mening. Ze maken kennis met digitale en sociale media. Dat maakt hun wereld in deze nog groter. Ook worden schoolgaande kinderen steeds onafhankelijker; ze willen graag groot zijn en verlangen meer ruimte om te oefenen met verantwoordelijkheden.

Groeistap 4: (pre-)puber

De vierde groeistap duurt van 10 tot 14 jaar. In die periode begint het 'puberen'.

Enorme toename in zelfstandigheid

De (pré-)puberteit is een biologisch proces dat rond het tiende levensjaar begint. Het woord ‘puberen’ verwijst naar de grote ontwikkeling die de hersenen doormaken. (Pré-)pubers maken lichamelijk en emotioneel een grote ontwikkeling door. Hierdoor ontwikkelt een ‘puber’ een eigen smaak, mening en voorkeuren. De maatschappelijke belangstelling neemt toe en de ‘puber’ probeert een eigen plek te vinden in de wereld. De overgang naar het middelbaar onderwijs vraagt een enorme toename in zelfstandigheid. Ook speelt de toenemende zelfstandigheid op digitale media een grote rol in het leven van de (pré-)puber.

Pubers ontwikkelen een eigen identiteit en beginnen zich los te maken van hun ouders. Ze zijn nieuwsgierig naar nieuwe dingen, gevoelig voor beloning en het vermogen om impulsen te onderdrukken, is nog minder goed ontwikkeld. (Pré-)pubers kunnen de consequenties van gedrag nog niet goed overzien. Daarbij zorgen hormonale veranderingen voor onrust in het lichaam en het gedrag, wat ook invloed kan hebben op de stemming. Al deze ontwikkelingen kunnen overweldigend zijn, waardoor (pré-)pubers emotioneel kunnen reageren en veel met zichzelf, en het uiterlijk, bezig zijn.

Groeistap 5: jongere/adolescent

De vijfde groeistap duurt van 14 tot 20 jaar. In die periode maken jongeren een grote emotionele, lichamelijke en seksuele ontwikkeling door.

Lichamelijke verandering

Jongeren/adolescenten maken een grote emotionele, lichamelijke en seksuele ontwikkeling door. Ze worden steeds zelfstandiger en krijgen te maken met keuzes rondom vervolgopleiding, werken en omgaan met geld. In de wet is bepaald dat jongeren vanaf 16 jaar meer beslissingsrecht hebben en vanaf 18 jaar volwassen zijn.

De invloed van leeftijdsgenoten wordt steeds groter ten opzichte van de invloed van ouders. Het is daarom belangrijk dat jongeren positieve rolmodellen in hun omgeving hebben en voldoende positieve uitdagingen aangeboden krijgen. Het brein is nog volop in ontwikkeling, wat ze kwetsbaar maakt voor omgevingsinvloeden, maar ook kansen biedt voor pro-sociaal gedrag en het verkennen van talenten.

De hormonale veranderingen in combinatie met de drang te experimenteren en ontdekken, kan botsen met grenzen die ouders (en bijvoorbeeld school) stellen. Stemmingswisselingen, discussies en conflicten komen regelmatig voor in deze ontwikkelingsfase. In deze groeistap kan de behoefte aan spanning en avontuur enerzijds en het onvoldoende kunnen overzien van de gevolgen van het gedrag anderzijds, tot risicogedrag leiden. Denk bijvoorbeeld aan het experimenteren met alcohol, sigaretten, vapen, drugs, seksuele contacten en sociale media.

Groeistap 6: (jong)volwassene

De zesde groeistap duurt van 20 jaar tot zelfstandigheid. In die periode zetten jongeren de laatste stap naar zelfstandigheid.

Verantwoordelijk voor het eigen leven

Jongvolwassenen nemen steeds meer de verantwoordelijkheid over hun eigen leven. Ze worden zelfstandiger, maar zijn vaak financieel nog (deels) afhankelijk van hun ouders. Jongvolwassenen gaan vaak op zichzelf wonen of werken hier naartoe. Belangrijk in deze groeistap is ook de studie- en beroepskeuze, waar nieuwe vriendschappen en relaties kunnen worden aangegaan. De hersenontwikkeling loopt ook in deze groeistap nog door, dat betekent dat jongvolwassenen vooral steeds beter worden in taken als vooruitdenken, plannen, organiseren en emotieregulatie.

De 6 bouwstenen

25 0181 GU Iconen Bouwstenen

Positief

We stimuleren groei, veerkracht en geluk door emotioneel, sociaal en psychologisch welbevinden te versterken.

25 0181 GU Iconen Bouwstenen3

Krachtgericht

We versterken kwaliteiten, autonomie en talenten van kind, gezin en buurt voor een veerkrachtige toekomst.

25 0181 GU Iconen Bouwstenen4

Outreachend

We bieden proactieve, laagdrempelige hulp en bereiken kwetsbare mensen die zelf geen hulp zoeken.

25 0181 GU Iconen Bouwstenen2

Integraal

We combineren kennis en samenwerking voor een afgestemd, samenhangend aanbod dat aansluit bij kind en gezin.

25 0181 GU Iconen Bouwstenen5

Sociaal netwerkend

We verbinden kinderen, gezinnen en buurten, creëren een positief opvoedklimaat en vergroten ontwikkelkansen.

25 0181 GU Iconen Bouwstenen6

Wetenschappelijk onderbouwd

We werken met aanpakken die bewezen effectief zijn voor onze doelgroep. Oftewel: we weten en doen wat werkt.

De ideale omstandigheden

Ons ideaal is een wereld waar iedereen de ruimte krijgt om het mooiste uit zichzelf te halen. Dat iedereen kan ontdekken wie die is, wat die kan en leuk vindt. Wij scheppen, voor kinderen, daarvoor de ideale omstandigheden.

De ideale omstandigheden ontstaan niet door je alleen op het kind te richten. Door ook het gezin en de buurt te ondersteunen, vergroten we de ontwikkelkansen van kinderen. Dit doen we door de draagkracht van kinderen en gezinnen te vergroten, met een stevige pedagogische basis. We versterken en beschermen door in te zetten op factoren die beschermen tegen risico's in de ontwikkeling. Daarbij maken we onderscheid tussen versterkende en beschermende factoren.

Versterkende factoren

Factoren die altijd een positief effect hebben op de ontwikkeling van een kind en/of de omgeving waarin het opgroeit. Ook wanneer er geen directe risico’s of problemen zijn. Denk aan een kansrijke omgeving waar kinderen spelenderwijs talenten kunnen ontdekken.

Beschermende factoren

Factoren die bescherming bieden bij (mogelijke) risico’s of problemen in de ontwikkeling van het kind, het gezin waarin het kind opgroeit en de buurt waarvan het kind deel uitmaakt. Zoals goed ontwikkelde sociaalemotionele vaardigheden.

Poppetje Rennen

Kind

Het is belangrijk dat ieder kind alle kansen krijgt om zich positief te ontwikkelen. Zo kan het ontdekken wie het is en waar het goed in is. Daardoor groeit het vertrouwen en ontdekt een kind diens talent. Plezier en ontspanning dragen bij aan mentale gezondheid waardoor een kind veerkrachtiger wordt en bijvoorbeeld beter leert omgaan met tegenslag en stress.

gro-up versterkt de talenten, kwaliteiten en vaardigheden van ieder kind. Waarbij we kijken naar de ontwikkelbehoefte van het individu. De ervaringen die wij kinderen bieden zijn ontspannend én leerzaam. Vaak samen met anderen. Zo ondersteunen we de brede ontwikkeling van kinderen, zodat zij zich beter staande kunnen houden in de maatschappij.

Gezin

Gezin

Het gezin is normaal gesproken de veilige plek voor een kind. Daar krijgt het aandacht, liefde en steun. Zo kan een kind tot rust komen, ontdekken, fouten maken en groeien. Binnen het gezin vindt ook de overdracht plaats van culturele (leef)regels, waarden en normen. In deze veilige setting kunnen kinderen gedragingen en vaardigheden leren en oefenen.

Vanuit onze kennis over wat werkt, ondersteunt gro-up met kraamzorg, kinderopvang, jeugdhulp, buurtwerk en in het onderwijs. Zo begeleiden we ouders bij het vergroten van hun opvoedvaardigheden en dragen we bij aan het opgroeien in een gezonde, veilige en kansrijke omgeving.

25 0316 GU Wijk Icoontje 250Pxbreed 2

Buurt

Kinderen maken deel uit van hun gezin en ook van een buurt. Die staat voor een brede gemeenschap. Want school, kinderopvang, vrienden, leeftijdsgenoten, sportclubs, verenigingen en sociale media; alles maakt onderdeel uit van de leefomgeving van kinderen en gezinnen.

De 'ideale buurt' is veilig, biedt voorzieningen en rolmodellen. Het is een plek om te ontdekken, ontspannen en sociale relaties aan te gaan.

Ook gro-up is onderdeel van de brede gemeenschap. Met onze diensten en door verbindingen te leggen tussen kinderen, gezinnen en mensen en organisaties die hen kunnen helpen. Zo vergroten we de kansen dat iedereen zijn eigen talenten en krachten kan benutten en toekomstperspectief ziet.

Fit en gezond leven

Een fitte en gezonde leefstijl behoren tot de beschermende en versterkende factoren die bijdragen aan de ideale omstandigheden. Daarom stimuleren wij vanuit onze Kijk op groei zo'n leefstijl. Bewegen en gezond eten maken deel uit van onze programma’s. Ook sponsoren we loop- en wandelevenementen. Omdat iedereen kan lopen of wandelen. Alleen of samen, jong en oud en zonder competitie-element: je beste beentje voorzetten is mooi genoeg!

gro-up start van de Kids Run Lansingerland

Wetenschappelijke onderbouwing

Onze aanpak is geen nattevingerwerk, maar geschaafd aan ervaring en wetenschappelijke onderbouwing.

Meer weten?