Blije schoolkinderen lopen door de gang

Groeistap 3: schoolkind

Van 6 tot 10 jaar

Volgens de Kijk op groei van gro-up – onze visie op opgroeien – volgt het opgroeien een groeipad. Deze bestaat uit zes groeistappen. De derde groeistap duurt van 6 tot 10 jaar. In die periode maakt de cognitieve ontwikkeling van kinderen een grote sprong.

De ontwikkeling in groeistap 3

Groeistap 3
  1. De zelfstandigheid en zelfredzaamheid nemen toe
  2. Abstract kunnen denken
  3. Leren verplaatsen in anderen
  4. Kennismaken met de online wereld
  5. Gaan sporten en/of aansluiten bij verengingen

Veranderend denken

Doordat schoolgaande kinderen kunnen lezen en schrijven, maken zij steeds meer kennis met de volwassen wereld. Ook maakt hun cognitieve ontwikkeling een grote sprong: het denken verandert behoorlijk.

Schoolgaande kinderen kunnen steeds abstracter denken, waardoor ze anders naar het leven en de wereld gaan kijken. Ze begrijpen beter wat werkelijkheid is en wat fantasie. Het geheugen ontwikkelt waardoor ze strategieën gebruiken om dingen te onthouden. Dit is ook de periode waarin het ‘echte’ schoolse leven is begonnen.

Schoolgaande kinderen worden steeds gevoeliger voor de mening van anderen en vormen zelf ook over veel dingen een eigen mening. Ze maken kennis met digitale en sociale media. Dat maakt hun wereld in deze nog groter. Ook worden schoolgaande kinderen steeds onafhankelijker; ze willen graag groot zijn en verlangen meer ruimte om te oefenen met verantwoordelijkheden.

Onze rol: leren omgaan met verantwoordelijkheid

Buitenschoolse opvang (BSO)

Op de buitenschoolse opvang (BSO) helpen we kinderen oefenen met verantwoordelijkheid. Ze mogen meedenken over het programma. En leren zo keuzes maken en overleggen. De pedagogisch medewerkers hebben een luisterend oor voor wat kinderen meemaken. Ook helpen ze graag met het huiswerk.

Schoolkinderen aan het touwtrekken

Jeugdhulp

In het schoolleven wordt steeds meer van een kind gevraagd. Als kinderen minder makkelijk meekomen in de klas, een sportteam of het gezin, helpt gro-up jeugdhulp graag.

Jongen (schoolkind) in gesprek met een begeleider op een half pipe

Buurtwerk

Ontwikkelen beperkt zich natuurlijk niet tot thuis en school. In veel plaatsen in Zuid-Holland komen kinderen tijdens het buitenspelen het buurtwerk van gro-up tegen. Of ze doen mee aan een door buurtwerk georganiseerde activiteit.

Lachend schoolkind met begeleider op een basketbalveld

Veelgestelde vragen over schoolkind

Hoe help je de taalontwikkeling van een peuter?

Jij bepaalt als ouder niet wie de vrienden van je kind worden, dat bepaalt je kind zelf. Hoe ga je daar als ouder mee om? En wat doe je als het je kind niet lukt om (goede) vrienden te vinden? Lees er meer over in deze blog:

Vriendschap Kind Tussen De 10 En 14 Jaar

De rol van vriendschap in het leven van een kind

Hoe kan ik de schermtijd van mijn kind beperken?

Tussen 6 en 10 jaar begint je kind zelfstandiger te worden. Je kind komt er steeds meer achter van welke spellen, video’s en materialen hij of zij blij wordt. Praat er samen over en zorg dat je kind media gebruikt die leuk én leerzaam zijn.

Wat is een groeistap?

gro-up heeft een unieke kijk op opgroeien: Kijk op groei. Onze Kijk op groei ziet ontwikkelen als een groeipad. Dit groeipad bestaat uit verschillende groeistappen (van zes maanden voor de geboorte tot aan zelfstandigheid). Deze groeistappen volgen niet de algemeen bekende opgroeifases (dreumes, peuter, kleuter enzovoort), maar overbruggen juist verschillende fases. De overgang van de bekende opgroeifases zit vaak op een overgangsmoment in het leven van een kind waarin de sociale of juridische context verandert. Dit kan een risicofactor zijn voor de ontwikkeling van een kind. Doordat wij de overgangsmomenten in onze groeistappen overbruggen, verkleinen we de risicofactoren. Een voorbeeld van een belangrijk overgangsmoment is de stap naar de basisschool.

Ontdek de andere groeistappen